Erik Mentink -- Groenlo is in de race om Hengelsporthoofdstad van het jaar 2011 te worden. - De Grolse Gracht / Van verdedigingswerk tot Viswater.

Uw winkelwagen is leeg
Zoeken:

Erik Mentink -- Groenlo is in de race om Hengelsporthoofdstad van het jaar 2011 te worden. - De Grolse Gracht / Van verdedigingswerk tot Viswater.

Erik Mentink -- Groenlo is in de race om Hengelsporthoofdstad van het jaar 2011 te worden. - De Grolse Gracht / Van verdedigingswerk tot Viswater.Erik Mentink -- Groenlo is in de race om Hengelsporthoofdstad van het jaar 2011 te worden. - De Grolse Gracht / Van verdedigingswerk tot Viswater.
Auteur Erik Mentink -- Groenlo is in de race om Hengelsporthoofdstad van het jaar 2011 te worden.
Titel De Grolse Gracht / Van verdedigingswerk tot Viswater.
Uitgever GHV ( Groenlo )
Type Boek
ISBN 80827711
Staat Nieuw, winkelfris
Taal Nederlands
Prijs € 13,63
Voorradig Ja

Nieuw boek!

18-1-2011 ; Groenlo aan kop in de strijd om titel ‘hengelsporthoofdstad van het jaar’ !

Jubileumboek Groenlo, Groenlose Hengelsportvereniging 65 jaar

 

Na bijna drie jaar voorbereiding en intensief speurwerk is het er dan toch van gekomen, het jubileumboek van de Groenlose Hengelsportvereniging. Het heeft de titel meegekregen .

De Grolse gracht, van verdedigingswerk tot viswater.

De Grolse gracht, ooit aangelegd als onderdeel van de Grolse vestingwerken is thans een prachtig viswater waar het goed vertoeven is. De gracht die al heel wat legers "tijdelijk" heeft kunnen tegenhouden. Prins Maurits, Spinola en Prins Frederik Hendrik hebben met elkaar gemeen dat ze niet zonder slag of stoot de Grolse gracht al dan niet via de vestingbrug over hebben kunnen steken.

Er zijn in Nederland nog maar weinig vestingsteden die zich omringd weten door een natte gracht. Groenlo kan zich met zo’n monumentale gracht dus ook gelukkig prijzen. Een groot gedeelte van de stadsgracht is dan ook Rijksmonument.

Nadat tussen 1672 en 1674 het afbreken is begonnen van de vestingwerken en daarmee het gedeeltelijk dempen van de gracht kwam de gracht steeds meer in beeld als viswater. De Heren van de Magistraat (huidige gemeenteraad) eigenden zich het visrecht toe. De gewone man mocht niet vissen in de Grolse gracht. Hierin kwam verandering rond 1795 toen de Bataafse republiek een feit was. De Fransen die Nederland binnenvielen schaften de privileges waaronder het visrecht af voor de Heren van de Magistraat. Voortaan werd het visrecht ’verkocht’ aan de hoogst biedende die uiteraard tegen betaling andere burgers in de gracht liet vissen. Maar de gracht slibde al maar meer dicht zodat van fatsoenlijk vissen bijna geen sprake meer was. Het duurde tot aan 1935 voordat een begin werd gemaakt met het uitbaggeren van de gracht in het kader van de werkverschaffing. (Inmiddels is Groenlo aangesloten op de riolering zodat de aangelanden niet meer lozen op de gracht). In 1938 werd de Groenlose Hengelsportvereniging opgericht door een aantal enthousiastelingen. Anno 2003 viert de Groenlose Hengelsportvereniging haar 65-jarig jubileum. Voor mij mede aanleiding om een boek te schrijven over de Grolse gracht, en de hengelvereniging in het bijzonder. Maar met het schrijven van dit boek gaat er voor mij een droom in vervulling. Het was voor mij een gigantische uitdaging om eens alleen een boek te schrijven en de Grolse gracht en de GHV waren een prachtig onderwerp. Erik Mentink.
 

2003, 320 blz, 20x28.5cm, Isbn; 80827711

Trefwoorden: Visvereniging, hengelsportvereniging, jubileumuitgaven, geschiedenis. Groenlo grolle
Artikelcode: 6250

Staat van de boeken
Nieuw
***** Nieuw, Winkelfris
Tweedehands
**** Vrijwel Nieuw
*** Goed
** Redelijk
* Matig